Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

  • Τα τελευταία χρόνια,συνειδητοποιούμε και βεβαιωνόμαστε (όσοι ασχολούνται με την εκπαιδευτική πραγματικότητα)ότι η Α’ Λυκείου είναι η πιο σημαντική τάξη αλλά και η πιο κρίσιμη περίοδος της Δωδεκάχρονης σχολικής θητείας. Η πιο σημαντική τάξη,γιατι εδώ θεμελιώνεται η γνώση και αποκτάται η μέθοδος,αλλά και η πιο κρίσιμη περίοδος,αφού συμπίπτει με την-όχι και τόσο ήρεμη-εφηβική ηλικία.
  • Όλα τα βασικά μαθήματα(Μαθηματικά,Φυσική,Χημεία,Αρχαία, ’Εκθεση) θεμελιώνονται θεωρητικά στην Α’Λυκείου. Ό,τι ακολουθεί,είναι συνέχεια της ύλης της Α’ και επομένως στηρίζεται απόλυτα σ’αυτήν. Πρέπει εδώ να αναπτυχθεί η μέθοδος που αποκτάται η γνώση,ο τρόπος που αξιοποιείται και η τεχνική που χρειάζεται για να φανεί στις εξετάσεις. Μετά είναι αργά,γιατί ο μαθητής έχει ήδη διαμορφώσει και δημιουργήσει την τελική εικόνα για τον εαυτό του και τις δυνατότητες του και έχει εντάξει τις φιλοδοξίες του ανάλογα.
  • Στο Γυμνάσιο,τα όρια της εκπαίδευσης περιορίζονται από τη φύση της ηλικίας,αλλά και από την ανάγκη της υποχρεωτικής για όλους φοίτησης. Στο Λύκειο δεν υπάρχουν αυτοί οι περιορισμοί. Εδω πρέπει να μπουν οι βάσεις,που θα επιτρέψουν αργότερα,παραπέρα σπουδές.
  • Όλοι μας ξέρουμε άλλωστε ότι η επιτυχία στη ζωή δεν εξασφαλίζεται με θαύματα της τελευταίας στιγμής. Όσοι κατανοήσουν την ιδιαιτερότητα αυτής της τάξης και πράξουν ανάλογα,θα έχουν ήδη κάνει σωστά το – πολύ σημαντικό – πρώτο βήμα!!!